bogdan rodeanu
Anunțuri, Toate știrile

Disperat să cumpere voturi la Congresul PNL

Disperat să cumpere voturi la Congresul PNL cu bani publici, George Stângă îl “spală” pe Florin Cîțu cu minciuni la adresa USR Galați și a lui Gabriel Panaitescu.Dar, și mai grav. I-a minţit grozav pe gălățeni, ca să-şi convingă proprii primari, votanţi la Congresul PNL de mâine, că nu guvernul Cîţu este cel care întârzie despăgubirile.

George Stângă a declarat că “Incompetența prefectului USR-PLUS a făcut ca Galațiul să nu se regăsească pe lista județelor care au primit sprijin financiar de la guvern.”

A minţit. Iată faptele:După inundațiile din primăvară, Guvernul a decis să contribuie pentru finanţarea lucrărilor de reparaţii necesare în urma calamităţilor.

De obicei, aceste fonduri erau acordate din Fondul de rezervă bugetară / Fondul de Intervenţie la dispoziţia Guvernului.

De reținut: în acest an, însă, Guvernul a decis că remedierea pagubelor produse de calamităţi să fie finanţată prin programul “Lucrări în primă urgenţă”, derulat de Compania Naţională de Investitii, cu fondurile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Prefectura a informat cu celeritate toate primăriile din județ asupra procedurii, metodologiei și a ghidurilor date de Ministerul Dezvoltării.

Era o altă procedură, similară cu cea care a fost și până acum, dar susținută din alte surse guvernamentale.Să consemnăm că, până acum, banii din fondul de rezervă al Guvernului veneau pe baza unor propuneri de Hotărâri de Guvern, ce aveau la bază documentații care atestau afectarea obiectivelor pentru care se solicitau fonduri de reparatii.

De data aceasta, metodologia CNI a obligat primăriile localităţilor afectate – inclusiv cele din judeţul Galaţi – să includă în documentaţie NU doar o cerere şi fotografii ale amplasamentelor care urmau să intre în reparaţii, ci şi EXTRASUL de CARTE FUNCIARĂ al clădirii, al terenului sau al podeţului afectat de inundaţii.

Ne-am fi așteptat, cu toții, ca aici să nu fie nicio problemă. Cartea Funciară e piatra de temelie a oricărei forme de proprietate unde intenționezi să faci o investiție sau o documentație pentru un proiect.

Iar în ultimii ani au fost numeroase iniţiative susținute de fonduri nerambursabile, prin care se puteau rezolva aceste aspect vitale pentru dezvoltarea unei comunități: Cadastrul și Cartea Funciară.

Problema este că foarte mulţi primari nu au reuşit – din diverse motive – să facă până acum cadastrarea terenurilor aflate în proprietatea publică.

Nicio surpriză, nu? Atât în județul Galați, cât și în mare parte a României.

Prefectura, Apele Române și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au respectat întru totul indicațiile și solicitările venite din partea primăriilor, atât în zona de avize, cât și de documentații.

Dar…. Mulți Primari NU au putut să finalizeze documentațiile pentru că NU au putut să probeze cu Extrase de Carte Funciară faptul că primăriile deţin terenurile sau imobilele pentru repararea cărora cereau bani de la Guvern.Acesta este motivul pentru care foarte mulți primari, inclusiv din judeţul Galaţi, nici nu au mai depus documentaţiile pentru finanţarea lucrărilor de reparaţii necesare după calamități.

Domnul Gabriel Panaitescu, ca de altfel toţi prefecţii din România, a respectat la virgulă legislaţia în vigoare la momentul respectiv.Între timp, Florin Cîțu a REMANIAT miniștri și a dat afară prefecții și subprefecții USR PLUS.

Degeaba Instituţia Prefectului judeţului Galaţi a întocmit şi transmis cu celeritate toate documentele emise de guvern şi toate adresele CNI care detaliau procedura de solicitare şi de acordare a finanţării.

Problema comunităților gălățene pe acest subiect rămâne nerezolvată în continuare…Și această mare problemă constă în faptul că foarte mulţi primari din România – inclusiv din judeţul Galati – din cauza incompetenţei în gestionarea fondurilor publice, nu au făcut un lucru esenţial pentru o administraţie locală: Cartea Funciară pentru drumuri şi orice alt teren sau imobil aflat în proprietate publică.În disperare de cauză și pentru că se apropie Congresul PNL, iar primarii PNL fac presiuni să fie ajutați, uitând să spună și cine le-a blocat procedura, Guvernul a revenit la varianta inițială.

Asta înseamnă că finanțarea lucrărilor se face, din nou, prin Hotărâre de Guvern.

Asta înseamnă, însă, că banii sunt acordaţi după alte reguli, fără a mai fi nevoie de Cartea Funciară a drumurilor comunale.În acest moment, sunt în curs două proceduri de finanţare. Una, prin CNI, pentru cei cu Carte Funciară şi una prin fondul de rezervă, pentru cei fără Carte Funciară.

Dar, banii publici, indiferent de împrejurare, trebuie cheltuiţi legal şi transparent.

Nu poţi să iei banii publici şi pur şi simplu să îi arunci primărilor, cu speranţa că te vor vota la congres sau că vor fi amabili cu contractele firmelor de partid.

Acest este singurul lucru cu adevărat nociv din România, practicat de echipa Cîţu, din care face parte şi domnul Stângă: bani publici după preferinţe politice, contra voturi la congres, fără o minimă verificare şi fără transparenţă.

Pentru că, dacă nu poţi proba cu acte că drumul care trebuie reparat are 100 de metri lungime şi 10 metri lăţime, fireşte că poţi foarte uşor să plăteşti pietriş pentru un drum de 200 de metri lungime. Pietriş care va fi fost plătit din banii publici, dar care nici nu mai e nevoie să dispară în curtea vreunui potenţat politic. Rămâne în balastiera de partid şi va fi vândut încă o dată.

Asta ca exemplu.

Iar George Stângă a dovedit, astăzi, cât de urât se împletesc ticăloşia şi incompetenţa în echipa lui Cîţu: odată, că a minţit atunci când l-a acuzat pe domnul Panaitescu că nu a respectat legea şi, a doua oară, că a dovedit că nu poate să înţeleagă mecanismele administrative ale statului român.

Mai mult, George Stângă este şi ridicol: lansând acuzaţiile total nefondate şi profund injuste la adresa domnului Panaitescu, a dovedit că habar nu are că, în şedinţa de guvern din 17 septembrie, Cîţu a emis o Hotărâre de Guvern prin care a alocat 370 de milioane de lei pentru localităţi din 24 de judeţe, aflate în exact aceeaşi situaţie.

Dintre acestea, 14 au şi au avut prefecţi numiţi de PNL !!!!!!!!!!!

Adică, presupunând, prin absurd, că dacă domnul Panaitescu nu şi-ar fi făcut treaba, ar fi însemnat că Stângă consideră că 14 prefecţi PNL trebuie demişi imediat. Așa să fie?

Preşedintele PNL Galaţi a dovedit azi că e capabil doar de demagogie penibilă. Punct.

Bogdan Rodeanu

Deputat USR Galați

www.BogdanRodeanu.ro