bogdan rodeanu
Anunțuri, Toate știrile

Guvernul: Doar 20% alocați în 2022 pentru Drumul Expres Galați – Brăila

Guvernul: Doar 20% alocați în 2022 pentru Drumul Expres Galați – Brăila

Împreună cu Cătălin Drulă, fostul ministru USR al Transporturilor, am depus un amendament la Legea Bugetului de Stat, pentru suplimentarea cu 200 de milioane de lei a creditelor bugetare pentru Drumul expres Brăila – Galați.

De ce este nevoie de această sumă:

Drumul expres Brăila – Galați costă 450 de milioane de lei;

Termenul finalizare este în 2023, dar guvernul PNL-PSD-UDMR a prevăzut în acest buget doar 87 de milioane;

Ar însemna ca, pentru anul 2023, să rămână de făcut – și de plătit – lucrări în valoare de peste 320 de milioane de lei.

Planul este unul utopic, iar România are nevoie de realități, nu de vise.

O precizare: Drumul expres Brăila – Galați are nevoie de două lucrări extrem de complexe. Este vorba despre un pod peste Siret și un viaduct peste triajul CFR de la Barboși. Iar promisiunea că banii ar veni la o eventuală rectificare bugetară este pură fantezie.

Proiectele de infrastructură mare, de importanță națională, trebuie să aibă prioritate în fața oricăror măsuri populiste.

Cu cât drumul expres Brăila – Galați este dat în folosință mai repede – iar anul 2023 este un termen cât se poate de strâns, cu atât economia din zonă are de câștigat. Iar dacă firmele din Galați lucrează mai ușor și produc mai mulți bani, au de câștigat și gălățenii, și bugetul local, și bugetul de stat.

Riscul real este ca fluxul financiar să fie stopat și, pe cale de consecință, lucrările să întârzie sau chiar să fie oprite luni de zile.

Nici gălățenii, nici brăilenii și nici constuctorii nu merită să retrăiască eternul scenariu în care promisunea duce la amânare, iar amânarea duce la uitare voită și indiferență.

Un alt aspect: meseria constructorului este să construiască, nu să alerge după bani.

Ne izbim de amânări noi și nu vrem ca drumul expres Brăila – Galați să aibă soarta centurii Tecuciului sau a altor proiecte întârziate cu anii, din cauza fondurilor insuficiente.

Am așteptat destul și refuzăm să facem din așteptare o obișnuință.
Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galați