Activitate parlamentară, Toate știrile

În calitate de Copreședintele al CCIE, am reafirmat consensul politic existent în Parlamentul României pentru susținerea, fără echivoc, a parcursului european al Republicii Moldova, potrivit prevederilor Acordului de Asociere.

Am fost onorat să fiu una dintre gazdele întâlnirii a unei delegații din Republica Moldova cu membri ai Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova (CCIE), ai Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Camerei Deputaților.

Alături de domnii deputați Constantin Codreanu, Ștefan Mușoiu dar si de colegii parlamentari dl. Nicolae-Daniel Popescu, dl. Dumitru Lupescu, dl. Matei-Adrian Dubrovie, dl. Silviu Nicu Macovei, dl. Andrei Daniel Gheorghe, am participat la discuții cu delegația condusă de dna. Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), fost Prim-ministru al Republicii Moldova. Delegația a fost alcătuită din următoarele persoane: dl. Igor Grosu, secretar general al PAS, președintele fracțiunii PAS din Parlamentul Republicii Moldova, dl. Sergiu Litvinenco, deputat PAS în Parlamentul REpublicii Moldova, dl. Petru Frunze, deputat PAS în Parlamentul Republicii Moldova, dna. Natalia Gavriliță, membru al Biroului Permanent Național al PAS, fost ministru al Finanțelor, dl. Nicu Popescu, fost ministru al Afacerilor Externe și dl. Vlad Gavriliță, consilierul fracțiunii PAS din Parlamentul Republicii Moldova.

În calitate de Copreședintele al CCIE, am reafirmat consensul politic existent în Parlamentul României pentru susținerea, fără echivoc, a parcursului european al Republicii Moldova, potrivit prevederilor Acordului de Asociere.

Prezentând rolul CCIE ca “platformă bilaterală de comunicare” și catalizator al eforturilor comune, în plan parlamentar și guvernamental, apte să asigure implementarea cerințelor ASA, am evocat pragmatismul care trebuie să caracterizeze proiectele de cooperare bilaterală în plan sectorial.

Finanțarea pe care țara noastră o acordă Republicii Moldova este condiționată și de continuarea unui program de reformă, de transfer de expertiză către autoritățile publice locale din Republica Moldov. Iar în ceea ce privește creșterea capacității instituționale de accesare și absorbție a fondurilor europene, acest lucru trebuie coroborat cu evoluția pozitivă a derulării proiectelor strategice inițiate la nivel bilateral. Stadiul de de realizarea a interconectării sistemelor de gaz și electrice din cele două țări fiind două dintre ele.

Bogdan Rodeanu

Copreședinte al Comisiei pentru Integrare Europeană
dintre Parlamentul României și
Parlamentul Republicii Moldova

Deputat USR
www.bogdanrodeanu.ro