Anunțuri, Toate știrile

USR lansează Monitor PNRR

USR lansează Monitor PNRR, platforma de monitorizare a țintelor și proiectelor din PNRR.

Pe de o parte, PSD tot încearcă să găsească scuze și să amâne reformele obligatorii, sperând la o renegociere a acordului.
Cred că ar fi în stare chiar să renunțe la fondurile puse la dispoziție de UE doar ca să nu își deranjeze clientela de partid din administrație dar și-au asumat PNRR și prin vot, în Parlament și prin programul de guvernare – trebuie să o facă.

USR s-a ținut de cuvant: PNRR a fost întocmit și depus la timp.
UE s-a ținut de cuvânt: primii bani au venit, întocmai și la timp.
E timpul ca și PSD și PNL să se țină de cuvant și să respecte angajamentele României dar lucrul ăsta se întâmplă foarte greu.

De exemplu, planul de acțiune privind dezvoltarea infrastructurii feroviare adoptat de PSD. Contrazice nu doar tot ceea ce a fost negociat pentru PNRR ci și Strategia de Dezvoltare a infrastucturii feroviare 2021- 2025.
Asta ne va costa mult timp și mulți bani, pentru că PNL și PSD nu vor să folosească bani europeni – și reguli europene – decât pentru modernizarea cailor ferate. Adică ce se reface de la zero, în proiecte care durează foarte mulți ani. Prin PNRR, au finanțare și pentru lucrări de reparații.

Pentru noi, gălățenii, asta înseamnă că mai bine investim acum bani europeni pentru reparații la sectorul de cale ferată Buzău – Făurei (și astfel vom elimina cea mai mare parte a întârzierilor spre București) decât să așteptăm cu anii până la finalizarea modernizării întregii magistrale.

Monitor PNRR este platforma de monitorizare a țintelor si proiectelor din PNRR, realizată de Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru și echipa care a realizat documentația pentru PNRR în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care vor publica la fiecare trei luni un raport cu stadiul implementarii PNRR.

De fiecare dată când va fi necesar, USR va avertiza dacă guvernul PNL PSD UDMR va încălca acordul cu Uniunea Europeană.

Monitor PNRR poate fi accesat aici: www.monitorpnrr.eu.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galați