Activitate în comisiile parlamentare

Detalii din Comisii

Comisii permanente: Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională – Vicepreşedinte
Comisii permanente comune: Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova- Copreşedinte
Comisii de anchetă comune: Comisia parlamentară de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea activității directorului Serviciului de Protecție și Pază, domnul Pahonțu Lucian-Silvan, și a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituția în activități care excedează cadrului legal de funcționare.

 

04.04.2018

La Galați, la Universitate, am înțeles ce înseamnă performanță în cercetare științifică. Am văzut același lucru la aniversarea celor 50 de ani ai Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale, la care am participat în calitate de Vicepreședinte al Comisiei pentru aparare, ordine publică și siguranță națională Indiferent de consistența finanțării sau de contextul politic, prioritatea lor rămâne înzestrarea armatei și dezvoltarea capacităților tehnice a acesteia.
Arma termobarică, noul concept de vestă antiglonț, echipamente criptografice și tehnologii de securitatea informației, sunt cateva din proiectele pe care, cu succes, echipa de militari ai acestei agenții le-a finalizat sau sunt în parcurs de dezvoltare.

 

30.03.2018

Acum 18 ani eram vicepreședinte al Ligii Studenților din Galați și unul dintre organizatorii “Zilelor Basarabiei”, aflată atunci la a doua ediție.
Zilele acestea am fost invitat la cea de-a XIX-a ediție și am pășit din nou treptele Universității „Dunărea de Jos” din Galați, în calitate de deputat al Parlamentului României, de co-președinte al Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova și de vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

Cu onoare și bucurie, alături de alți colegi deputați și senatori reprezentanți ai altor partide am dezbătut împreună cu bursierii Statului Român, studenții basarabeni de la Galați, aspecte legate de capacitatea statului român de a-și asuma Reîntregirea, despre contextul internațional din perspectiva NATO și UE de a realiza acest ideal istoric al poporului român, despre problemele generate de procesul de acordare a cetățeniei române, despre alegerile parlamentare din Republica Moldova, programate în această toamnă și de la care cei prezenți au reafirmat că așteaptă o creștere a numărului unioniştilor în Parlamentul de la Chișinău.

În completarea programului acestei zile speciale am participat la vernisajul expoziției „Ouă încondeiate – de la simbolistică la meșteșug“, eveniment organizat de Muzeul Eparhiei Dunării de Jos în colaborare cu Centrul Cultural “Dunărea de Jos” din Galați și Muzeul Național al Ouălor Încondeiate din Ciocănești, cu binecuvantarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. …
zi care ne-a unit prin dezbateri cu tinerii studenți, prin consens, spiritualitate și tradiție.

Transmit mulțumiri deosebite tinerilor studenți, domnului prorector al Universității “Dunărea De Jos”, Ștefan Baltă, cât și colegilor parlamentari:
Domnului senator Viorel Badea, președinte al Comisiei pentru Românii de pretutindeni din cadrul Senatului României,
Domnului deputat Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării,
Domnului deputat Dan Rădulescu, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport,
Domnului deputat Victor Paul Dobre, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională,
Domnului deputat Andrei Daniel Gheorghe, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova.

 

21.02.2018

În calitate de copreședinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova (CCIE), am avut onoarea să îl întâlnesc pe domnul Iurie Leancă, viceprim-ministru pentru integrare europeană al Republicii Moldova din data de 10 ianuarie 2018. La întâlnirea de la Palatul Parlamentului a fost prezent şi Excelenţa Sa, domnul Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la București.
Am prezentat vicepremierului moldovean obiectivele și activitatea comisiei comune, care urmărește dezvoltarea unei cooperări active în plan bilateral, la nivelul comisiilor permanente de specialitate din parlamentele celor două țări. Angajamentul comun al parlamentarilor români și moldoveni urmărește accelerarea procesului de reformă din Republica Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană, prin inițierea de proiecte concrete de colaborare, atât pe dimensiunea bilaterală, cât și în cadrul unor proiecte europene.

Subliniind consensul care există între toate formațiunile politice din Parlamentul României în ceea ce privește susținerea parcursului european al Republicii Moldova, am evocat necesitatea unei viziuni comune și a unor acțiuni conjugate ale parlamentarilor români și moldoveni pe diferitele aspecte importante pentru țările noastre și pentru întreaga regiune.

De asemenea, am evidențiat impactul major pozitiv pe care îl au în rândul opiniei publice din Republica Moldova mesajele transmise de către parlamentarii români și oficialii din Republica Moldova, cu ocazia participării, în cursul anului trecut, la inaugurarea numeroaselor proiecte de infrastructură școlară și preșcolară sau din domeniul sănătății, finanțate de țara noastră și Uniunea Europeană. Partea română acordă o importanță deosebită informării corecte a cetățenilor Republicii Moldova în ceea ce privește interesul și implicarea activă a României și Uniunii Europene pentru schimbarea în bine a condițiilor de viață ale populației. În acest context, am fost bucuros să constat şi am salutat faptul că mesajul pro-european este din ce în ce mai mult îmbrățișat de către operatorii de media și comunitățile locale din Republica Moldova.

Dinamizarea diplomației parlamentare, prin funcția de control pe care forurile legislative o dețin, poate contribui la valorificarea eficientă a întregului potențial de cooperare bilaterală, inclusiv la nivelul guvernamental și al autorităților locale, dar și în plan academic. În acest sens, am prezentat activitatea susținută a Universității „Dunărea de Jos” din Galați în pregătirea profesională a studenților din Republica Moldova, precum și colaborarea, în cadrul celor 21 de acorduri de parteneriat cu instituții de învățământ superior din Republica Moldova. În mod firesc, am evidențiat cooperarea cu Universitățile de Stat din Cahul și Comrat.

Vicepremierul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, domnul Iurie Leancă, a arătat că prioritatea mandatului său o constituie implementarea unor politici coerente și eficiente pe palierul cooperării, în plan politic și sectorial, cu România și Uniunea Europeană. Înaltul oficial din Republica Moldova a menționat efortul pe care Guvernul de la Chișinău trebuie să îl facă pentru a-și spori credibilitatea, în special prin reformarea justiției și lupta împotriva corupției, dar și prin accelerarea procesului de armonizare legislativă. Folosind conceptul de small scale pentru a desemna acțiunile de reformă de succes pe termen scurt și care să ofere o tendință pozitivă pe termen mediu și lung, domnul Leancă a arătat că numai prin obținerea de rezultate concrete în planul reformelor instituționale Republica Moldova și prietenii săi pot avea argumente puternice pentru susținerea parcursului european al țării sale. Rolul României, cel mai important prieten și avocat, în susținerea poziției Republicii Moldova în interiorul UE a fost considerat ca esențial.

Fiind apreciată contribuția guvernului moldovean anterior, care a adoptat politici de combatere a fraudei bancare, a fost subliniată importanța intrării Băncii Transilvania pe piața bancară din Republica Moldova pentru stabilizarea și modernizarea acestui sistem. Domnul Iurie Leancă a prezentat, de asemenea, schimbările pozitive înregistrate la nivelul balanței comerciale a țării, prin semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, 65,7% din totalul schimburilor comerciale ale Republicii Moldova fiind realizate pe spațiul UE, cel mai mare partener fiind România. Această tendință trebuie stabilizată și consolidată.

Foarte important, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România și întreaga regiune, va fi rezultatul alegerilor pentru Parlamentul de la Chişinău de anul acesta, scrutin care are loc într-un context geopolitc complex. Mulțumind pentru contribuția substanțială a României la modernizarea Republicii Moldova (proiectele de infrastructură din domeniile educației și sănătății, construcția gazoductului Iași-Chișinău, introducerea sistemului de urgență SMURD), vicepremierul moldovean a fost de acord că toate aceste realizări trebuie să fie mult mai bine aduse la cunoștința societății, participarea activă a parlamentarilor români și moldoveni în actul de comunicare fiind foarte importantă.
Nu în ultimul rand, în contextul celebrării Centenarului Unirii prin acțiunea „Zilele Basarabiei”, organizată de Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni „Ștefan cel Mare și Sfânt” din cadrul Ligii Studenților din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, am adresat vicepremierului Republicii Moldova invitația de a se alătura parlamentarilor români și moldoveni care vor participa, în luna martie, la dezbaterea cu tema Centenarul Unirii – Recurs pentru Basarabia.

 

18.02.2018

Participare în cadrul delagației României, în calitate de deputat și vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională la Conferinţa Interparlamentară privind Politica Externă şi de Securitate Comună (PESC) şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), de la Sofia, Bulgaria. Discuțiile au subliniat importanţa cooperării şi a extinderii Uniunii Europene cu o analiză a spectrului de afaceri externe și politică de securitate comună.

În cadrul conferinţei s-a discutat şi despre Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), strategie pe care o consider deosebit de importantă. Este necesar ca ţările riverane Dunării să aibă o strategie comună pe care să o implementeze cu succes. Este nevoie să protejăm mediul în regiunea Dunării, să îmbunătăţim mobilitatea pe fluviu şi să consolidăm zona. România va prelua anul acesta în noiembrie preşedinţia SUERD şi va avea ocazia să se implice mai activ în promovarea strategiei şi în chestiuni precum interconectivitatea la nivelul regiunii şi transporturile şi navigaţia pe Dunăre. Am luat parte la dezbaterile privind procesul de implementare a Strategiei Dunării şi voi continua să fac asta şi în viitor. Tot în cadrul conferinţei s-a discutat despre politicile unionale de apărare, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini a salutat lansarea PESCO – Cooperarea structurată permanentă – şi aderarea voluntară a 25 dintre statele membre, care demonstrează o voinţă politică unică.

România se află printre cele 25 de state membre care face parte din PESCO care ar urma să funcționeze sub cadrul existent în UE și să devină piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

 

20-21 noiembrie 2017

Alături de Copreședintele din partea Republicii Moldova, domnul deputat Gheorghe Mocanu, am condus lucrările Comisiei comune pentru integrare europeană dintre cele două parlamente, la București, în perioada 20 – 21 noiembrie.
Această a VI-a Reuniune a CCIE, a fost realizată prin derularea a trei paneluri de lucru pe temele prioritare ale cooperării bilaterale și semnarea, de către cei doi copreședinți ai CCIE, a Declarației comune. La discuțiile din cadrul panelurilor au participat senatori și deputați membri comisiilor de specialitate ale Parlamentului, membrii CCIE din Parlamentele României și Republicii Moldova și reprezentanții ministerelor relevante pentru tematicile aflate în dezbatere.

Astfel, panelul I a fost axat pe tematica economie, dezvoltare regională, energie, agricultură, industrie și servicii. Panelul II a fost dedicat problematicii afacerilor europene, politicii externe, securității și siguranței naționale, iar în cadrul panelului III au fost discutate aspecte ale politicilor din domeniul culturii, educației, resurselor umane. A fost discutată cu pragmatism situația implementarii proiectelor comune convenite în ultimii ani și au fost identificate soluții pentru accelerarea punerii acestor acorduri în practică, fiind subliniată necesitatea consolidării controlului parlamentar asupra acțiunilor celor două executive și a unei mai bune informări a opiniei publice din Republica Moldova în ceea ce privește sprijinul concret pe care România și Uniunea Europeană îl acordă acestei țări pentru modernizare și îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor, precum și pentru a fi pregătită aderarea Republicii Moldova la UE.

Declarația comună semnată reafirmă sprijinul activ și consistent al României pentru continuarea de către Republica Moldova a parcursului său european. De asemenea, din perspectiva apropiatului Summit de la Bruxelles al Parteneriatului Estic, parlamentarii români au salutat rezultatele pozitive înregistrate de Republica Moldova în planul consolidării instituțiilor și a bunei guvernanțe, evidențiind importanța cooperării depline cu Uniunea Europeană pentru amplificarea dialogului politic consolidat, dezvoltarea unei economii de piață libere și implementarea unei reforme instituționale în domeniul justiției. A fost convenită organizarea, la nivelul celor două Parlamente, de acțiuni care să promoveze spațiul educațional, cultural și social comun, în contextul valorilor democratice europene.

 

21 noiembrie 2017

În calitate de Copreședinte al Comisiei pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, alături de colegii parlamentari moldoveni, de Copreședintele comisiei, Gheorghe Mocanu, de Președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan și deputații Mihaela Spătaru, Alina Zotea, Balan Ion, Igor Vremea, Răducan Marcel, am fost prezent la momentul istoric în care Camera Deputaţilor a votat Legea pentru achiziţia sistemelor de apărare Patriot.

Adoptarea legii pentru realizarea “Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, componentă a programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), a certificat faptul că România își consolidează poziția de pilon de securitate al flancului estic al Europei și totodată își asumă ferm angajamentul pe termen lung în cadrul parteneriatelor strategice și a rolului esențial pe care îl deține în structurile NATO.

 

19 noiembrie 2017

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlamentul României am participat la un seminar international organizat de către Centrul european pentru studii de securitate Marshall Center, în localitatea germană GarmischPartenkirchen. Alături de colegii din comisie am dezbătut aspecte strategice ce privesc arhitectura de securitate, analiza evoluției NATO și rolul Uniuni Europene ca implementator de politici de apărare comune.

 

9 noiembrie 2017

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Camerei Deputaților am vizitat MFA Mizil, o companie românească, strategică pentru țara noastră din punct de vedere al capacităților de producție și a specializării în construcția mașinilor de luptă pentru infanterie precum și a derivatelor acestora.

Cu greu, în ultimii ani, nu numai că și-au conservat liniile tehnologice, dar le-au modernizat și le-au adaptat la producția de repere industriale de înaltă precizie și complexitate.
Discutând despre rolul pe care această unitate și-l va asuma în realizarea planului de înzestrarea Armatei Române, nu îmi pot exprima decât încrederea în capacitatea acestei companii românești că va realiza toate cerințele internaționale de calitate pe care dotarea forțelor armate ale țării noastre le va îndeplini.

Am discutat și despre sustenabilitatea dezvoltării din punct de vedere al instruirii resursei umane calificate. Cu încredere și bucurie, am înțeles că managementul companiei se implică concret în dezvoltarea învățământului dual profesional, că sprijină prin burse din ce în ce mai mulți tineri elevi și pe care îi integrează în producția fabricii. I-am văzut pe aceștia, lângă utilaje, sub îndrumarea directă a personalului specialist.

 

8 noiembrie 2017

În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională am participat, la Ruse, la o întâlnire bilaterală cu omologii din Comisia pentru securitate internă și ordine publică din Adunarea Națională a Republicii Bulgaria, condusă de președintele Tsvetan Tsvetanov.

Au participat la dezbateri, alături de membrii Comisiei, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Imigrări, domnul comisar-șef de poliție Leonard Florin Medrega, și reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, domnul comisar-șef de poliție Laurenţiu-Cristian Cicu, director adjunct al Gărzii de Coastă și comisar de poliție Nicu Raboj, împuternicit inspector șef al Inspectoratului teritorial al poliției de frontieră Giurgiu.

Principala temă de discuţie a fost migraţia ilegală, cu prezentarea situaţiei din ambele ţări, atât de la frontiera cu Turcia şi Serbia cât şi de pe frontiera comună, cu evidenţierea operaţiunillor desfăşurate sub egida Frontex.
În plus, în perspectiva preluării de către Bulgaria, în primul semestru al anului 2018, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, partea bulgară a punctat prioritățile sale în domeniul securității interne care privesc îmbunătățirea interoperabilității bazelor de date, precum și optimizarea schimbului de informații între autoritățile naționale în vederea eficientizării instrumentelor de combatere a terorismului, traficului ilegal și criminalității organizate transfrontaliere.

 

7 noiembrie 2017

Prin programul de asistenţă tehnică şi financiară pe care România o acordă Republicii Moldova a mai fost finalizat un obiectiv, în raionul Străşeni. Este vorba despre încă o instituţie de învăţământ preşcolar, din satul Zamcioji.
Am inaugurat această investiţie în calitate de Copreşedinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, din pareta României, alături de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al Republicii Moldova, domnul Vasile Bâtcă, Excelenţa Sa, Ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel Ioniţă şi parlamentarii români, domnii senatori Ion Hadârcă şi Dan Manoliu şi deputaţii Marius Budai, Eugen Tomac, Silviu Macovei şi Daniel Popescu.

La grădiniţa-creşă din Zamcioji vin zilnic aproape 70 de copii, între doi şi şapte ani. Nu este doar o grădiniţă renovată şi dotată prin eforturile României. În acelaşi timp, este şi o certificare în plus că reforma şi paşii spre integrare europeană a Republicii Moldova continuă, prin atenţia dată viitorului ei. Ne dorim în continuare să sprijinim activ şi să fim alături de Republica Moldova, să acordăm atenţie celor mici, să acordăm atenţie educaţiei şi să privim cu aceeaşi încredere parcursul nostru european

 

3 noiembrie 2017

În calitate de Copreședinte din partea României a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, am condus delegația țării noastre în cadrul întrevederilor avute cu domnul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova și cu ai noștri colegi parlamentari ai țării vecine.

”Apreciem sprijinul Parlamentului și Guvernului României și tot ceea ce face România și la bine, și la greu pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat, la momentul respective, domnul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

Importanța acestor cuvinte nu a fost doar o urmare firească a cooperării interguvernamentale și interparlamentare ci și un consens comun pentru accelerarea deschiderii unor abordări directe la nivel de comisii parlamentare între țările noastre. Discuțiile între comisii au vizat considerente strategice și îmbunătățirea efectelor proiectelor derulate în cooperare directă între cele două țări.

Am primit cu multă considerație mulțumirile colegilor noștri prin vocea domnului Copreședinte Gheorghe Mocanu, pentru efortul mare al României ce vizează direct susținerea parcursului european al Republicii Moldova.
Pe lângă evaluarea stadiului în care se află relațiile bilaterale din cadrul comisiilor noastre am evaluat și aspectele funcționale si operaționale, precum și prioritățile următoarei întâlniri de la București.

Alături de colegii deputați din Parlamentul Republicii Moldova , Gheorghe Mocanu, Alina Zotea, Mihaela Spătaru, Roman Boțan și Valeriu Ghiletchi au fost Excelența Sa, Domnul Ambasador Daniel Ionita și parlamentarii români, domnii senatori Ion Hadârcă și Dan Manoliu, si deputații Budai Marius, Eugen Tomac, Silviu Macovei și Daniel Popescu

 

30 octombrie 2017

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, împreună cu alți colegi, am fost onorat să mă întâlnesc cu delegația de parlamentari ai Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova, condusă de dl. Roman Boțan, președintele Comisiei, dl. Eugen Carpov, vicepreședintele Comisiei și dl. Eugeniu Nichiforciuc, secretarul Comisiei și cu Excelența Sa dl. Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România.

Atât la întâlnirea parlamentară, cât și la cea cu Ministrul Apărării Naționale, dl. Mihai Fifor, am reiterat sprijinul ferm pentru menținerea stabilității interne a Republicii Moldova precum și parteneriatul continuu pentru colaborarea bilaterală în domeniul apărării şi cooperarea în cadrul parcursului european şi integrării în structurile NATO.

 

27 octombrie 2017

Am fost participant, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, la o întâlnire cu omologi parlamentari din Israel, membri ai Comisiei de politică externă și apărare din Knesset, condusă de președintele Avi Dichter.
Cooperarea internațională, mai ales în actualul mediu de securitate, rămâne o prioritate pentru statele responsabile, iar România și Israelul continuă să își dezvolte bunele relații mai ales în domeniul securității și apărării, cu progrese continue în instruirea comună și în interoperabilitate.

Împreună cu relația economică dintre România și Israel, pentru a cărei dezvoltare va continua identificarea cât mai multor oportunități de dinamizare, cooperarea pe linia învățământului militar și preocuparea profundă comuna pentru evoluția de securitate în regiunea Mării Negre au constituit puncte importante ale întâlnirii cu omologii din Israel, cel mai important partener strategic al României în Orientul Mijlociu.

 

6-9 octombrie 2017

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare din cadrul Camerei Deputaților am participat la întrevederile cu președintele Comisiei pentru apărare din Estonia, domnul președinte Hannes Hanso, și cu Excelența Sa domnul Ants Frosch, ambasadorul Republicii Estone la București.

 

6 octombrie 2017

Am luat parte la inaugurarea unei instituții educaționale ( grădinița din satul Budești, de lângă Chișinău, în Republica Moldova ), în calitate de președinte al Comisiei pentru integrare europeană dintre parlamentul României și Parlamentul Rep. Moldova, alături de Excelența Sa domnul Ambasador Daniel Ioniță, de primarul interimar al Municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, împreună cu directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Mircea Eşanu, și cu doamna primar al satului Budeşti, Nina Costiuc.

Obiectivul de investiții a fost finalizat cu sprijinul tehnic și financiar al României pentru Republica Moldova. Prin renovarea acestei clădiri, peste 200 de copii și tot atâtea familii, beneficiază prin efortul statului român de servicii sociale și educaționale mult îmbunătățite. Cu această ocazie, am transmis mesajul Parlamentului Român și reafirmarea spriinul politic și economic al României, ca principal partener al Republicii Moldova, în procesul de reformă al statului pentru integrarea în Uniunea Europeană.

 

29 septembrie 2017

În calitate de parlamentar și vicepreședinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, am avut onoarea să particip la ceremonia militară și religioasă de reînhumare a 345 de ostași români, căzuți pe front în timpul bătăliei de la Stalingrad. România a participat cu o delegaţie oficială comună a reprezentanţilor principalelor instituţii ale statului – Administraţia Prezidenţială, prin consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu, Parlamentul României, prin senatorul Titus Corlăţean şi subsemnatul, Ministerul Apărării Naţionale, prin secretarul general Codrin Munteanu şi Ministerului Afacerilor Externe , prin directorul Cornel Ionescu şi alţi reprezentanţi de la Secretariatul General al Guvernului, MapN-ONCE, MAE. De asemenea au participat mai mulţi ataşaţi militari ai ambasadelor la Moscova ale Germaniei, Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Spaniei, Norvegiei, Finlandei şi Poloniei.

 

19 septembrie 2017

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, împreună cu colegii din Comisia pentru afaceri europene ale Parlamentului României, am participat la întrevederea cu domnul Julian King, Comisarul European pentru Uniunea de Securitate.

Prioritățile asumate și întărite prin luările de poziție ale reprezentanților Comisiei Europene au vizat colaborări și priorități curente ale României și ale partenerilor săi: lupta împotriva terorismului și a criminalității transfrontaliere, implementarea legislației adoptate recent în acest domeniu, lupta împotriva radicalizării și protejarea spațiilor publice, precum și interoperabilitatea și schimbul de date între autoritățile naționale și agențiile europene.
Discuțiile au evidențiat clar recunoașterea României ca pilon de securitate european și al Alianței cu performante în lupta împotriva terorismului și a radicalizării, partener și inițiator la activitățile de prevenire și combatere a terorismului în Europa.

15 septembrie 2017

Am participat, în calitate de preşedinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, însoțit de colegii deputaţi Marius Budăi şi Daniel Popescu, la inaugurarea grădiniţei “Ghiocel” din satul Târnova, raionul Edineţ.

Statul român a acordat 26 de milioane de euro cu care, în ultimii ani, au fost finanţate dotări și lucrări de renovare în peste 800 de grădiniţe şi creşe din Republica Moldova.
Târnova este o comună cu foarte mulți copii, unde a fost pus pe primul loc educaţia acestora. Am fost onorat să fiu la Târnova şi să duc celor de peste Prut un mesaj de bună credinţă din partea României şi încurajări pentru ceea ce va urma în viitor. Avem toate motivele să continuăm şi să intensificam sprijinul acordat Republicii Moldova, pentru ca integrarea europeană la care avem acces în România trebuie să aibă aceleaşi efecte şi în Moldova, cât mai curând.

 

13 septembrie 2017

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, alături de președintele comisiei și alți colegi, am primit vizita domnului Damir KRSTIČEVIĆ viceprim-ministru și ministru al apărării al Republicii Croația.
Cu ocazia acestei întrevederi au fost dezbătute aspecte privind cooperarea militară bilaterală în format NATO și UE, precum și în cadrul inițiativelor regionale, cele două state având priorități convergente și viziuni similare asupra agendei internaționale.

 

1 septembrie 2017

În calitate de deputat și vicepreședinte al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, am avut onoarea de a reprezenta România, în Republica Slovacă împreună cu președintele comisiei, domnul Dorel Căprar, la aniversarea a 73 de ani de la începerea Insurecţiei Naţionale Slovace.

În țara prietenă, ziua de 29 august este sărbătoare națională, ziua în care, în 1944, slovacii au lansat insurecția armată împotriva trupelor germane care le ocupau țara. Am fost onoraţi de prezenţa la întâlniri și la manifestațiile naționale a preşedintelui Republicii Slovace, Andrej Kiska, a premierului, ministrului apărării și a președintelui Comisiei de apărare din Parlamentul Slovac, Anton Hrnko. – Președinteal delegației parlamentare a României în cadrul întâlnirilor bilaterale dintre cele două Comisii pentru integrare europeană din cadrul parlamentelor României și Republicii Moldova, Chișinău –august 2017 28

Delegat și reprezentant al României în cadrul întâlnirilor privind ”Cooperarea în domeniul securității și migrației” organizate de Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” de la Garmisch Partenkirchen.
Participant în calitate de vicepreședinte a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională la programul bilateral de întâlniri și dezbateri cu omologii parlamentari din cadrul SEJM-ului din Polonia.
Participant în calitate de vicepreședinte a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională la întrevederea cu E.S. François Saint-Paul, ambasadorului Franţei la Bucureşti, şi cu domnul colonel Christophe Midan, ataşat militar, privind posibilele influenţe asupra securităţii statelor membre ale evenimentelor politice de pe scena europeană. –
Participant în calitate de vicepreședinte a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță naționalăpentru exercitarea atribuțiilor de control parlamentar la întâlniri și vizite tematice cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Serviciul de Protecție și Pază, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră
Participant și membru fondator al grupului interparlamentar al Camerei Deputaților și Senatului -“Prietenii Unirii”, în actuala legislatură