bogdan rodeanu
Toate știrile

Acum un an spuneam

Acum un an spuneam cele de mai jos. Acum proiectul Legii Educatiei Profesionale Postliceale 2.0 este inclus în prioritățile naționale strategice. Ideea va fi implementată.

Proiectul va avea ca țintă, conform cifrelor actualizate, peste 120.000 de tineri din toată țara. Galațiul va fi unul din nucleele acestei strategii.

Va fi bine. Continăm cu aceeați asumare.

Galațiul trebuie să devină un centru al reconversiei profesionale din România!Mai mult decât un angajament: va fi o Lege.

Această lege vine de acasă, din Galați. Am văzut dificultățile din economia Galațiului și am văzut problemele de pe piața muncii. Nu suntem singurii din țară în această situație dar soluția pe care am găsit-o pentru Galați este bună pentru toată țară.

Un om, o familie, un oraș sau o țară care se bazează pe muncă necalificată nu poate speră niciodată la dezvoltare ci, cel mult, la supraviețuire.

Munca necalificată ține România pe loc.

Dezvoltarea Galațiului nu vine din senin. Vine din muncă. Cu cât e mai calificată, cu atât mai bine.

Legea Educației Profesionale Postliceale este acum în Parlament. Am depus proiectul realizat împreună cu Nicolae Daniel Popescu, colegul meu din grupul USR din Camera Deputaților.

Am făcut Legea Educației Profesionale Postliceale pentru că Galațiul – și România se confruntă cu trei probleme uriașe:

Sunt zeci de mii de absolvenți de liceu ( aproape 80.000 în ultimii ani ) care nu au luat bacalaureatul și al căror drum în educație se închide – practic, pentru piața muncii sunt necalificați cu 12 clase.

Sunt sute de angajatori în România (inclusiv în Galați) care încearcă, pe banii lor, să își specializeze angajații în meseriile care au căutare acum. Asta afectează, printre altele, și bugetul de investiții în tehnologie modernă.

Din cauza depopularii, numărul tinerilor ( inclusiv al studenților ) scade, în orice configurație – este un efect negativ al natalității scăzute de după 1990.

Ce am propus prin această lege?

Tinerii care termină liceul dar nu iau examenul de bacalaureat să poată fi admiși și să urmeze cursuri de specializare în meserii căutate acum și în viitor, într-o școală susținută de mediul universitar.

Nu vor fi studenți. Nu pot fi studenți, câtă vreme nu pot fi admiși în facultăți și nu pot fi studenți câtă vreme nu promovează examenul de bacalaureat.

Dar România nu are nevoie doar de ingineri. Avem nevoie și de maiștri și avem nevoie și de muncitori specialiști cu școală și, mai presus de toate, avem nevoie de tineri care au o me serie învățată. Accentuez: învățată.Efecte bune ( sunt multe, arăt doar câteva):

La nivel personal, certificăm zeci de mii de tineri care au ieșit din liceu direct într-un șomaj de lungă durată și într-o viață plină de incertitudini amplificate de faptul că nu știu nicio meserie.

La nivel de familie, scad cheltuielile pentru a-l ține pe tânăr acasă cât timp își caută un loc de muncă ferit de problemele muncii necalificate, inclusiv la negru sau sezoniere. Nici cheltuielile de școlarizare nu vor mai reprezenta o problemă pentru familie: costul educației profesionale postliceale este suportat de stat.

Pentru economia Galaţiului: scad cheltuielile pe care firmele le au ca să își caute sau să îşi pregătească angajați în meseriile căutate. Asta lasă mai mulți bani pentru investiții.

La nivel de comunitate, scad cheltuielile generate de costul asistenței sociale pentru tineri care ar munci dacă ar ști o meserie și sunt diminuate sau eliminate multe alte probleme generate de tinerii expuși problemelor sociale generate de lipsa unui loc de muncă calificat.

În linii mari, aceasta este Legea Educației Profesionale Postliceale.

Mă bucur că am reușit să scriu acest proiect de lege, mă bucur că am reușit să obțin sprijinul mediului academic gălățean, până acum, am semnale cât se poate de bune despre susținea în Parlament și din partea celorlalte partide parlamentare.

Acesta este obiectivul meu: Galațiul trebuie să devină un centru al reconversiei profesionale din România.

Dincolo de toate, repet: un om, o familie, un oraș sau o țară care se bazează pe muncă necalificată nu poate speră niciodată la dezvoltare ci, cel mult, la supraviețuire.

Bogdan Rodeanu

Deputat USR Galaţi

www.BogdanRodeanu.ro