Activitate parlamentară, Toate știrile

Bogdan Rodeanu, deputat USR Galați: „Am identificat 3 comune care, în luna iulie 2017, nu aveau niciun şomer.”

Şi alte 7 care aveau câte unul singur.

Nu intraţi în panică, niciuna nu este în judeţul Galaţi şi nu toate sunt comune foarte mici şi izolate.

Este vorba despre: comuna Bătrâna, judeţul Hunedoara, 125 locuitori, 0 şomeri la 31 iulie 2017, ( este cea mai mică comună din România şi acolo problemele grave sunt cu totul altele ), comuna Brebu Nou, judeţul Caraş Severin, 298 locuitori, 0 şomeri la 31 iulie 2017 ( destul de multe pensiuni lângă Barajul Trei Ape, lânga Parcul Naţional Semenic şi foarte aproape, 2 kilometri, de Gărâna, cunoscută pentru Festivalul de Jazz ) şi Comuna Glodeanu Siliştea, judeţul Buzău, 3.703 locuitori, 0 şomeri la 31 iulie 2017.

Iar comunele cu câte un singur locuitor în şomaj ( indemnizat sau neindemnizat ) sunt Ceru Băcăinţi, judeţul Alba ( la fel, o comună izolată, cu doar 253 de locuitori ), Monor, judeţul Bistriţa ( 1.423 locuitori ), Fundata ( 779 locuitori )şi Holbav ( 1.419 locuitori ) din judeţul Braşov, Copăcele ( 1.150 locuitori ) şi Firliug ( 1.752 locuitori ) din judeţul Caraş Severin şi comuna Bara ( 315 locuitori ) din judeţul Timiş.

Iar marea problemă cu şomajul este modul în care statul român îşi numără şomerii.

Reluăm situaţia judeţului Galaţi: între iulie 2016 şi iulie 2017, numărul şomerilor a crescut cu +208 persoane. Numai că, în 32 de localităţi gălăţene, numărul şomerilor a scăzut cu -648, în alte două a stagnat iar în 31 de localităţi a crescut cu +856.

La fel şi la nivel naţional. Degeaba ni se anunţă că şomajul a scăzut, pentru că nu a scăzut peste tot. În 854 de localităţi a rămas constant, în 2.235 localităţi a scăzut cu -72.479 persoane iar în 859 de localităţi a crescut cu +18.959 persoane.

Dacă nu suntem atenţi la astfel de detalii, putem crede propaganda guvernamentală când ne anunţă că numărul şomerilor a scăzut de la 420.093 în iulie 2016 la 366.576 în iulie 2017.

Lucrând strict pe cifrele oficiale, USR Galați are obligația, ca partid politic parlamentar, să evalueze, să identifice și să propună una sau mai multe soluții pentru măcar atenuarea problemei șomajului în județul Galați.

Dar, întrucât o evaluare corectă ( și, implicit, identificarea unor soluții reale ) este imposibilă doar în baza informațiilor existente în spațiul public, am solicitat ca autoritatea de resort să prezinte indicatori care definesc mult mai exact dinamica angajării celor aflați în șomaj, ca și componentă a pieței muncii gălățene. Nu este obligatoriu ca șomerii de la începutul anului să fie aceleași persoane cu șomerii de la sfârșitul anului, chiar dacă numărul nu se modifică.

Pentru înțelesul tuturor: dacă la începutul anului, în șomaj sunt trei persoane, Ionescu, Popescu și Georgescu iar la sfârșitul anului sunt tot trei persoane, dar altele, Stănescu, Tănăsescu și Filipescu, asta nu înseamnă că numărul celor afectați de șomaj este 3 ci e dublu: 6.

Este una din carențele de evaluare corectă a problemei șomajului.

O alta ar fi faptul că nimeni, niciodată, nu prezintă cu date exacte sursa șomajului. Concedierile vin din comerț, din servicii, din agricultură, industrie șamd, din firme cu până la 10 angajați sau din firme mai mari, dar nu cunoaștem aceste detalii care definesc mai exact problema.

Astfel, în luna aprilie, am întrebat câte dintre persoanele aflate în evidenţa la zi a AJOFM Galaţi nu au avut niciodată un loc de muncă, defalcat pe vârstă, gen, nivel de instruire şi localitate de domiciliu. Autoritatea care se ocupă de gestiunea situaţiei şomerilor ne-a furnizat situaţia şomerilor pe grupe de vârstă şi niveluri de instruire, la nivel de judeţ. Nu asta am întrebat.

Corespondența cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale este accesibila pe site-ul Camerei Deputaților. Link direct: http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=47914&idl=1

Am întrebat şi câte dintre persoanele aflate în evidenţele la zi ale AJOFM Galaţi sunt în această situaţie de mai mult de 6 luni, 1 an, 2 ani, 3 ani şi peste trei ani, fără întrerupere, cu defalcări pentru fiecare categorie în parte pe vârstă, gen, nivel de instruire şi localităţi de domiciliu. Autoritatea care se ocupă de gestiunea situaţiei şomerilor ne-a furnizat situaţia şomerilor înregistraţi după durata şomajului în luna martie 2017, femei/ bărbaţi, pe grupe de câte 3 luni. Nu asta am întrebat.

Am întrebat câţi şomeri s-au pensionat, pe gen şi localitate de domiciliu iar autoritatea a răspuns câţi s-au pensionat, femei/ bărbaţi, pe judeţ. Nu asta am întrebat. Cu mari eforturi, am primit după aproape cinci luni o situaţie pe citeva judeţe. Datele sunt în analiză, le vom prezenta cât de curând.

Am cerut lista firmelor şi a instituţiilor care au angajat şomeri şi câţi, în total şi în fiecare caz în parte iar autoritatea care se ocupă de gestionarea situaţiei şomerilor a furnizat numărul şomerilor angajaţi, femei/ bărbaţi şi urban/ rural. Nu asta am întrebat.

Autoritatea care se ocupă de gestionarea situaţiei şomerilor a transmis situaţia cu numărul şomerilor, femei/ bărbaţi, din fiecare localitate a judeţului Galaţi. Nu am solicitat aceasta informaţie deoarece INSSE publică lunar această serie de date.

Răspunsul ministerului poate fi descărcat de aici: http://www.cdep.ro/interpel/2017/r578A.pdf

Devine evident că AJOFM Galaţi cunoaşte destul de puţine informaţii despre şomerii a căror situaţie o gestionează. Deasemenea, este evident că ministrul muncii şi justiţiei sociale nu are niciun fel de problemă cu faptul că o instituţie din subordine manifestă astfel de carenţe.

La fel de evident este că, înafara USR Galaţi, niciun alt partid nu manifesta niciun fel de interes pentru aflarea acestor date necesare pentru o mult mai bună înţelegere a fenomenului şomajului.

Mai mult, la o altă întrebare adresată Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, legată de implementarea OUG 60/ 2016 si a OUG 6/ 2017, care se referă la acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri de lungă durată şi la stimularea mobilităţii forţei de muncă şi în care solicitam, explicit, lista localităţilor din care şi lista localităţilor în care au migrat şomerii ( din pacate, mai puţin de 1.000 de persoane la nivel national ), însuşi ministrul Lia Olguţa Vasilescu îşi asumă, prin semnătură, faptul că ANOFM „se afla într-un proces de îmbunătăţire şi adaptare a soluţiilor tehnice IT, în ceea ce priveşte arhitectura bazei de date, care să permită agregarea şi procesarea informaţiilor complexe. Din această cauză ANOFM nu poate furniza la momentul actual ( septembrie 2017 ) informaţii detaliate cu privire la Unităţile Administrativ Teritoriale de destinaţie şi de plecare a beneficiarilor …”.

 

Mai pe româneşte, guvernarea PSD vrea să rezolve o problemă dar nu cunoaşte datele pentru că arhitectura bazei de date pe care o gestionează nu permite procesarea unor informaţii pe care nu avem garanţia că le deţine.

Ori, pentru asta, e nevoie de mai mult decât de o soluţie IT, e nevoie de procedură.

USR Galaţi solicită public AJOFM Galaţi să comunice lunar buletine informative care să conţina informaţii despre numărul de şomeri din fiecare localitate, indemnizaţi şi neindemnizaţi, gen, studii, vârstă, numărul de luni consecutive în somaj, ierarhizare după numărul de concedieri suferite în viaţa activă, societatea comercială/ instituţia care a efectuat concedierea sau dacă a fost concediere colectivă sau nu. La fel, sunt necesare informaţii lunare despre numărul de şomeri angajaţi, vârsta, genul, studiile acestora, numărul de luni consecutive în şomaj, ierarhizare după numărul de angajări reuşite în viaţa activă şi numărul de someri care îşi încetează perioada de şomaj prin pensionare, după tipul pensionării ( invaliditate, limită de vârstă, etc ).

Ar fi o continuare cu un efort financiar minim a proiectului „Harta resurselor umane”, în valoare de 8,6 milioane de lei, ale cărui rezultate rămân necunoscute, la 2 ani de la conferinţa de lansare.

http://hartaresurselorumane.ro/prezentare/

http://eajofm.ro/project-information#

În acest caz, procedura poate fi extinsă cu titlu de bună practică la nivel naţional.

În caz contrar, USR Galaţi va solicita lunar aceste informaţii, până când va putea fi constituită o serie de date sezoniere şi anuale, care să genereze concluzii în baza cărora experţi independenţi, autorităţile publice, partidele politice, presa şi societatea civilă ar putea să propună, separat sau împreună, măsuri corecte şi coerente pentru combaterea şomajului, inclusiv în judeţul Galaţi.