bogdan rodeanu
Toate știrile

O victorie importantă

🇷🇴🇲🇩 O victorie importantă în menținerea Republicii Moldova pe agenda politică internațională.
Dan Barna, vicepreședinte USR: „Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, AP OSCE, a adoptat ieri în cadrul Declarației de la Vancouver o rezoluție care solicită înlocuirea forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria cu o forță civilă internațională.
Menținerea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei nu este de natură să contribuie la un climat de pace. De aceea ele ar trebui retrase cât mai repede.
🖌️ Am inițiat această rezoluție în calitate de președinte al Delegației Parlamentului României la AP OSCE împreună cu doamna deputat Veronica Roșca, omologul meu din Parlamentul Moldovei și este rezultatul a șase luni de intens dialog diplomatic parlamentar materializat în susținerea rezoluției de către parlamentari din 16 țări și adoptarea ei cu foarte largă majoritate acum câteva ore în plenul AP OSCE.
📃 În textul adoptat ieri am pus accentul pe respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.
Rusia a dovedit și dovedește în fiecare zi că nu poate fi un membru respectabil al comunității internaționale. De aceea, cu cât retragerea din Transnistria are loc mai repede, cu atât mai repede vom putea vorbi despre stabilitate în regiune. Ocupația mascată în „menținerea păcii” nu poate și nu va fi o soluție acceptabilă niciodată.”