Activitate parlamentară, Uncategorized

Întrevedere cu reprezentanți ai “Misiunii S.U.A. la N.A.T.O.” și jurnaliști din presa internațională

Ieri, am primit la Comisia pentru Apărare, ordine publica şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, vizita reprezentanţilor Misiunii Statelor Unite ale Americii la NATO şi a unor jurnalişti din presa internaţională, aflaţi în România într-un tur organizat de misiunea Statelor Unite la NATO.

Discuţiile au vizat situaţia securităţii în Regiunea Mării Negre şi modul de îndeplinire al angajamentelor luate la Summitul NATO din Ţara Galilor, din urmă cu cinci ani, în special alocarea a 2% din PIB pentru apărare, angajament asumat şi de ţara noastră.

În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi securitate naţională am prezentat rolul acestei comisii, care este abilitată să avizeze cele mai importante achiziţii de echipamente şi tehnică militară.

Deasemenea, ţinând cont de complexitatea evoluţiilor actuale, care impun coordonarea pe toate planurile pentru o apărare colectivă eficientă, intensificarea dialogului cu partenerii europeni şi aliaţi a fost o preocupare de bază a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.

În acest sens, am reamintit demersurile de diplomaţie parlamentară care au contribuit la dezvoltarea unei cooperări coerente între statele aliate responsabile pentru protejarea flancului estic al NATO.

România îşi respectă în totalitate angajamentele asumate, mai ales că importanţa strategică a Regiunii Mării Negre a fost reconfirmată la Summitul NATO de la Bruxelles, din iulie 2018, astfel încât ţara noastră devine un pilon al securităţii şi stabilităţii pe flancul estic.

Contribuţia ţării noastre la apărarea comună a NATO este deosebit de important şi a fost reconfirmată inclusiv zilele acestea, prin exerciţiul “Sea Shield”, al Forţei Navale NATO, care a adus în Marea Neagră 20 de nave război şi peste 2.000 de militari români şi aliaţi.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro