Activitate în circumscripție, Toate știrile

Vasile Soare, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Federația Rusă, numit Doctor Honoris Causa

Acum 2 ani, în Moscova, îl întâlneam pentru prima oara pe Excelența Sa Domnul Ambasador al României în Federația Rusă, Vasile Soare.
Eram unul din reprezentanții României care urmau să aducă, la acel moment, un ultim omagiu militarilor români căzuți în stepa Stalingradului la reînhumarea rămăsițelor pământești a peste 340 de soldați.
În scurt timp, după acel moment, ne îndreptam spre Volgograd, fostul Stalingrad, și aflam cu respect despre activitatea amplă și susținută a Domnului Ambasador pentru clarificarea destinului, identificarea/recuperarea și cinstirea memoriei militarilor români căzuți pe Frontul de Est în timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, respectiv a zecilor de mii de prizonieri de război români morți în lagărele din fosta URSS și Rusia de astăzi.
Din Kazahstan până la Stalingrad – Cotul Donului și Moscova, au fost fondate și construite mărturii ale sacrificiului suprem al militarilor sau a românilor deportați . Vorbim de mărturii monument dar și de mărturii vii, de asociații și centre culturale care mențin aprinsă moștenirea limbii romane dar și a comunităților formate de basarabenii și bucovinenii mutați forțat de autoritățile comuniste. Iar Domnul Ambasador a fost unul din principalii inițiatori și ctitori a acestor moșteniri.
Cu onoare, am fost astăzi martorul aprecierii academice, a acordării titlului de Doctor Honoris Causa Excelenței sale, domnului Vasile Soare, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Federația Rusă.
Acest titlu a fost acordat, astăzi, de una din universitățile de top ale României, de Universitatea Danubius, universitate gălățeană.
Iar pe acestă cale nu pot decât sa-mi exprim recunoștința către comunitatea academică danubiană pentru cinstea făcută Galațiului, dar și țării prin aprecierea și semnul de prețuire acordat unuia dintre reperele contemporane ale diplomației românești.
Cu respect.
Bogdan Rodeanu
Deputat USR