Activitate în circumscripție, Toate știrile

Bogdan Rodeanu, deputat USR Galați: „Șomerii din Galați au cele mai mari indemnizații din țară. Dar asta nu este o veste bună.”

Caţi bani primesc, în medie, şomerii? Galaţi: 763 de lei, Brăila: 466 de lei, Timişoara: 497 de lei.

În luna iulie 2017, şomerii aflaţi în plată în municipiul Galaţi au încasat, în medie, cei mai mulţi bani din ţară ( nu socotim Bucureştiul şi Ilfovul )

Nu este o laudă. Dimpotrivă.

Numărul de lei primiţi ca indemnizaţie de somaj ( şi doar 420 de persoane au beneficiat de aşa ceva, dintr-un total de 2.689 de şomeri inregistraţi în municipiul Galaţi în iulie; cuvântul cheie este înregistraţi ) este un indicator cât se poate de brutal al situaţiei economice.

Vă prezentăm harta cu indemnizaţiile de şomaj din reşedinţele de judeţ din România, din luna iulie. Datele lunii iulie sunt importante pentru că este luna cu cea mai mare creştere a activităţii în orice domeniu, de la construcţii la agricultură şi, în acelaşi timp, absolvenţii de liceu încă nu au intrat în plată pentru suma de 250 de lei pe care au dreptul să o primească dacă se înscriu în şomaj.

Cea mai mare şi cea mai mică indemnizaţie medie este la Galaţi, de 763 lei şi în Covasna, la Sf Gheorghe, de 314 lei, mai puţin de jumătate din cât e la Galaţi.

Pentru cei care nu ştiu, indemizaţia de şomaj se calculează în funcţie de salariul brut în cele 12 luni dinaintea pierderii locului de muncă şi vechime.

Indemnizaţia de şomaj medie de 763 de lei, de la Galaţi, corespunde unui şomer rămas fără loc de muncă având o vechime de peste 20 de ani, cu un salariu mediu brut în ultimile 12 luni de 3.900 de lei.

Indemnizaţia de şomaj medie din Covasna, de la Sf Gheorghe, corespunde unui şomer rămas fără loc de muncă având o vechime de cel mult trei ani ( dar mai mult de un an )şi un salariu mediu brut în ultimile 12 luni de 1.400 de lei.

Este vorba despre sume medii. Cu siguranţă că o parte dintre cei 420 de şomeri „în plată” din municipiul Galaţi şi-au pierdut locuri de muncă plătite cu salariul minim pe economie. Însă pentru fiecare dintre ei a existat un alt gălăţean care şi-a pierdut un loc de muncă plătit cu peste 1.000 de euro pe lună. Chiar binişor peste 1.000 de euro. Și nu au cum să provina chiar toți din Combinat și niciunul să nu aibă vechime sub 20 de ani.

Întrebarea corectă este: ce probleme economice ( alt temei pentru concediere nu poate fi ) are o firmă care renunţă la angajaţi plătiţi cu astfel de sume?