bogdan rodeanu
Toate știrile

Guvernul aprobă în ședința de azi proiectele controversatelor legi ale Justiției

Guvernul aprobă în ședința de azi proiectele controversatelor legi ale Justiției
Coaliția PNL-PSD-UDMR insistă să treacă legile Justiției, în ciuda multiplelor critici și argumente împotriva lor. Se fac că nu aud poziții oficiale, argumentele magistraților, vocile asociațiilor civice.
Astfel, fixați pe această schimbare, au introdus pe ordinea ședinței de guvern de miercuri aprobarea celor trei pachete de legi.
• Proiect de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor
• Proiect de Lege privind organizarea judiciară
• Proiect de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii
Poziția USR e clară:
• în loc să fie corectate și modernizate, aceste legi, în varianta Predoiu, întăresc influența politicului asupra Justiției.
• se pare că aceste legi au fost făcute cu dedicație pentru pesediști, cu sprijinul grupării nocive din CSM, sub atenta oblăduire a lui Predoiu.
• SIIJ nu a fost desființată, cum s-a cerut, în repetate rânduri, ci doar transformată.
• Interesul lui Iohannis în numirea procurorilor este păstrat intact, în ciuda recomandărilor GRECO și a recomandărilor din cadrul MCV.
Și pe viitor, avizele secției pentru procurori din cadrul CSM vor fi consultative, adică pasibile de a fi ignorate de un președinte surd și mut. Totul pentru a proteja politicienii parte a sistemului și pentru a-i ține departe de brațul legii. Miza? Miliardele din PNRR și banii din buget. E mult mai ușor să ”redirecționezi” bani publici în buzunare proprii, dacă nu te”deranjează” procurorii șefi DNA, DIICOT, sau chiar Procurorul General. Doar ai contribuit la numirea lor.
• Rolul Institutului Național al Magistraturii, prin Consiliul Științific, în numirea inspectorilor este înlăturat.
• CSM nu va avea parte de reformă. Reforma alegerii și revocării membrilor CSM era esențială pentru a reseta jocurile de putere care se fac azi în CSM.
• Posibilitatea ca Procurorul General și procurorii-șef DNA și DIICOT să infirme soluțiile tuturor procurorilor din subordine este cel puțin discutabilă. Un soi de dictatură mascată.
• Pe viitor, vicepreședinții instanțelor nu vor mai fi numiți prin concurs, ci vor fi propuși de președinții instanțelor și numiți de secția pentru judecători a CSM. Se creează un sistem piramidal de putere nociv pentru independența Justiției. Un sistem mult mai ușor de controlat și manevrat.
• Se reintroduce sancțiunea retrogradării, pe model militar.
Cu astfel de modificări aduse legilor justiției nu există nicio șansă să se ridice MCV pe merit.
Dacă programul de guvernare votat anul la sfârșitul lui 2020 ar fi fost respectat, iar legile Justiției ar fi fost votate în varianta pe care a propus-o USR în martie 2021, toate aceste jocuri nu ar mai fi fost posibile.
USR va folosi toate căile legale și politice pentru a diminua impactul negativ al acestor legi asupra Justiției, până în momentul în care vom putea reforma, cu adevărat, legile Justiției.
Nu putem să nu vedem cum, din nou, această coaliție ia decizii nu în folosul celor care i-au votat, ci în folosul propriu.
Pentru că binele lor se pare că primează în fața binelui general.
Nu ne mai mirăm, vom face doar tot ce ne stă în putință pentru a-i opri.