bogdan rodeanu
Toate știrile

Parcursul occidental al Republicii Moldova se întărește pe Calea Europeană

Parcursul occidental al Republicii Moldova se întărește pe Calea Europeană
Am dezbătut aceste lucruri, la invitația Centrului de Informare și Documentare NATO, de la Chișinau, la finele săptămânii trecute.
Nu este doar o părere personală, ci o concluzie de necontestat, desprinsă și dintr-un studiu amplu, derulat în această țară.
Vorbim despre ”Percepția populației despre amenințări și instituții de securitate ale Republicii Moldova”. Este un studiu amplu din ale cărui concluzii se desprinde unul dintre pilonii fundamentali a ceea ce va fi construcția Strategiei de Securitate Națională a Republicii Moldova.
Alături de specialiștii în domeniu, reprezentanți ai mediului academic, diplomați și oficiali guvernamentali am transmis și mesajul unei viziuni parlamentare române care sprijină cu toate resursele (legislative și diplomatice) acest parcurs.
Am salutat inițiativa societății de ajuta la reformarea sectorului de Securitate.
Rezultatele acestui studiu confirmă aspirațiile noii guvernări de la Chișinău, în special direcția dezvoltării Statului.
Se observă preocuparea cetățenilor pentru corupție și securitate economică. Acestea trebuie reformate. Sunt elemente care arată că țările noastre se aseamănă în prioritățile de politică internă și externă.
Pe lângă acestea, am confirmat, încă o dată, deschiderea României în ceea ce privește elaborarea documentelor strategice de tip european și construcția unei astfel de viziuni.
A fost una din acele ocazii care confirmă că diplomația parlamentară și dialogul bilateral continuă și devin foarte active, atunci când există voință politică.
Sunt elemente despre ale căror efecte am discutat și în Parlamentul Republicii Moldova cu domnul Lilian Carp, Președintele Comisiei de Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică.
Continuăm. Împreună.
Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galați
Vicepreşedinte în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
Studiul, în variantă română și engleză, poate fi accesat la: