Activitate în circumscripție, Toate știrile

Domnule Gelu Stan, daţi-vă demisia!

Avem încă un motiv pentru a-i cere demisia lui Gelu Stan, directorul general al Apă Canal PSD Galaţi, acum, înainte ca inţiativa legislativă a USR, de interzicere a cumulului pensiei cu salariul să fie aprobată în Parlament, cu sprijinul guvernului României. (vezi aic

Prea mult timp, din facturile de canalizare emise fără ca apa uzată din sute de scări de bloc să ajungă în canalizare i-a fost plătit salariul de director general, pe care l-a cumulat cu pensia!

Ipocrizia Apă Canal: facturează canalizarea în scări de bloc despre care pretinde că nu au racord de canalizare!

Apă Canal a anunţat că a identificat, din nou, sute de scări de bloc din Galaţi care, din cauza racordurilor defecte sau chiar lipsă la reţeaua de canalizare, deversează apele uzate în canalele colectoare sau în subsoluri.

Este o problemă reală a oraşului dar semnalez ipocrizia Apă Canal: au dreptate atunci când reclamă că asociaţiile de proprietari nu îşi îngrijesc partea lor din reţeaua de canalizare dar, dacă apele uzate din bloc nu mai ajung în reţeaua publică, DE CE LE MAI FACTUREAZĂ ACESTORA ŞI CANALIZAREA?

Pentru că factura de canalizare se calculează cu 3,27 lei/ mc iar numărul de metri cubi de apă canalizată este egal cu numărul de metri cubi de apă potabilă furnizată, conform apometrului.

Practic, Apă Canal a recunoscut că nu prestează un serviciu pe care îl facturează!

Şi mai este ceva: cel puţin în ultimii 10 ani, putem enumera sute de cazuri de tasări şi de surpări cauzate de avariile reţelei de apă potabilă administrate de Apă Canal. Acea reţea pe care Apă Canal Galaţi o administrează atât de “bine” încât raportează anual pierderi de milioane de metri cubi. Nu ştiu să fi avut loc surpări sau tasări cauzate de racordurile “lipsă” sau “deteriorate” din reţeaua de canalizare a blocurilor.

Mai mult, întrebarea publicului este justificată: au publicat o listă cu scări de bloc/ blocuri/ asociaţii de proprietari care ( în evaluarea Apă Canal ) nu îşi fac treaba. Şi, prin dejecţiile ( şi apa uzată ) care nu mai ajung în canalizare ci în pământ şi subsoluri, pun în pericol sănătatea publică şi infrastructura municipiului Galaţi. Şi … ATÂT. (vezi aici)

Apă Canal ar trebui să ceară Primăriei Municipiului Galaţi ca, prin compartimentul Asociaţii de Proprietari să pună în vedere preşedinţilor de asociaţii şi administratorilor să rezolve cât mai rapid problema semnalată. Nu mai vorbim despre sesizarea autorităţilor responsabile de sănătatea publică.

Nu în ultimul rând, datele prezentate de Apă Canal trebuie privite cu precauţie: am verificat tabelul publicat de Apă Canal şi datele nu se potrivesc cu cele din comunicatul Apă Canal. În comunicat, Apă Canal afirmă că sunt 371 de racorduri din 240 de blocuri din 132 de asociatii de proprietari dar în tabel sunt 391 de scări de bloc, fiecare cu racordul său, din 228 de blocuri din 136 de asociaţii de proprietari.

Adică nu au fost în stare să numere corect datele din propriul tabel!

Şi nici tabelul nu este în regulă: Apă Canal pretinde, de exemplu, că blocul E1, din asociaţia de proprietari 337 din Micro 16 are patru scări de bloc. De fapt, are doar două. Sau că blocul O6 din asocaţia de proprietari 367 din Micro 17 are 6 scări de bloc. De fapt, are doar 3.

Aşa lucrează Apa Canal. O intreprindere publică pesedizată aproape integral, incapabilă să ţină o evidenţă corectă, incapabilă de lucrări de calitate, incapabilă de proiecte coerente. Pentru că asta este cea mai mare problemă: dacă asociaţiile de proprietari sunt obligate să aibă reţele de canalizare funcţionale, cele gestionate de Apă Canal sunt cel puţin la fel de prost îngrijite precum cele reclamate.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR
www.bogdanrodeanu.ro